3 oktober 2011

Contagion 2011


På en flygplats ser vi hur Beth (Gwyneth Paltrow) pratar i telefon, använder sitt kreditkort och lämnar en halvfull skål nötter efter sig när hon går. Liknande detaljer som är del av allas våra liv nästan varje dag och som oftast inte innebär någonting – men som också kan vara tillräckligt för att en livshotande smitta sprids vidare.
Beth tror att hon lider av jetlag, men väl hemma blir hon snabbt sämre, ramlar ihop i en attack och dör på sjukhuset. Ingen kan förklara för maken Mitch (Matt Damon) vad det beror på, men efter obduktionen och när fler liknande fall dyker upp runt om i världen inser man att ett virus av sällan skådat slag håller på att ta fart.
Vi får nu följa utvecklingen dag för dag. Vi ser hur snabbt det sprider sig, men framför reaktionerna på förloppet. Forskare i USA kopplas in för att försöka förstå sig på viruset, Världshälsoorganisationen i Geneve (WHO) försöker kartlägga källan till smittan och Center for Disease Control (CDC) skickar läkare till de drabbade platserna för att försöka få kontroll på epidemin.

Sjukdomar som SARS, ebola och fågelinfluensan har alla tillfälligt skapat rubriker, men när det visat sig inte vara mycket dödligare än den vanliga årliga influensan glöms de bort. ”Contagion” visar på skräckexemplet. Vad skulle hända om något av dessa virus faktiskt var mer smittsamt, med högre dödlighet och om det skulle ta längre tid att hitta ett vaccin eller botemedel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar